Danny Carey vs Travis Barker

Door D3ton8oR op woensdag 9 april 2008 20:10 - Reacties (16)
Categorie: Muziek, Views: 9.001

Mijn god, waar begin ik aan.. Mijn absolute top 2 wat betreft drummers met elkaar vergelijken in een heuse Battle of the Drummers. Ik weet het zelf niet, maar ik kan maar een poging doen.

Danny Carey, de Reus van de States, de Gigant van Tool, the Lord of drums. Ja, telkens met hoofdletter ja, het hoort niet anders. De "kenners" kennen hem niet enkel van Tool, maar ook van VOLTO!, Pigmy Love Circus en nog enkele andere bands. Ik ben al een tiental jaren fan van het fenomeen Tool en niet in het minst van de (zacht uitgedrukt) fascinerende figuur Danny Carey.http://tweakers.net/ext/f/mIVSZxXkKfrl46kJXZ7YdiSC/full.jpg

Éen meter zesennegentig drumtalent, letterlijk en figuurlijk gegroeid doorheen de jaren. Denk maar aan de beginjaren van Pigmy.. niemand die gelooft dat het gerommel van toen afkomstig is uit de armen en benen van dezelfde man die nu niet minder dan geniale drumlijnen uitstippelt van de grillige progressieve metal van Tool.

De man staat bekend als liefhebber van het occulte. Symbolen, geometrische figuren, noem maar op. Dat is dan ook wat het drummen voor hém is: een occult ritueel. Geen werk, geen hobby.. een ritueel. Een waarschijnlijk unieke visie op het 'beroep', maar het blijkt te werken als je het mij vraagt.

Genoeg over de man, over naar de kit! Daar valt namelijk ook wel een en ander over te zeggen..

http://tweakers.net/ext/f/NopW2mj0tgulLaLbRBlvzhsP/full.jpg

Met ongeveer 10 custom drums, 16 Paiste cymbals en 7 mandala drums waarschijnlijk één van de grootste kits die momenteel gebruikt worden. Volledig op maat gemaakt én steevast op podium geplaatst met de vorm van de cirkel en het vierkant van het Nieuwe Jeruzalem in gedachten.

Misschien nog iets meer over die mandala-pads. Vreemd staaltje techniek, maar de klanken die er uit komen zijn werkelijk verbazingwekkend. Mede ontworpen door Carey himself als vervanging van zijn 'oude' Simmons SDX-pads van vroeger. Hopelijk kan ik er deze zomer in de States eentje op de kop tikken. Importeren lijkt mij nogal gevaarlijk, aangezien deze dingen nogal prijzig zijn en tenslotte een oceaantje over moeten. De meeste mensen gebruiken er ééntje, Carey gebruikt er maar liefst 7. I rest my case.


Hop! Over naar Travis Barker!

http://tweakers.net/ext/f/DJFpo0V2QlQIl8JuTldmVm4z/full.jpg

Minder impressionant qua postuur, wat niet gezegd kan worden over zijn tattoos en drumskills. Hij is waarschijnlijk het best gekend als drummer van het ondertussen ter ziele gegane Blink 182. Hij begon zijn carriere bij Blink in 1998. Toen speelde hij nog bij The Aquabats onder het pseudoniem "The Baron von Tito". Blink & Aquabats waren samen on tour toen blink-drummer Scott Raynor ontslagen werd, 2 uren voor het volgende concert. Het vervolg laat zich snel raden: Barker leerde in 2 uren de volledige blink-set vanbuiten (20 songs!), speelde een set met Aquabats én Blink op dezelfde avond. Weinigen zullen het hem nadoen.

Het succes van Blink met Barker hoeft hier waarschijnlijk geen uitleg (anders was je nog niet zo ver geraakt met lezen :p). De split van Blink zorgde niet echt voor werkloosheid onder de bandleden.

Travis & Mark Hoppus begonnen met +44, die ik een klein jaar geleden nog live aan het werk gezien heb. Jammergenoeg zonder travis, die op dat moment een gebroken arm had (wat hem er niet van weerhield om toch nog enkele concerten door te spelen met één arm.. zoek maar eens op youtube, behoorlijk impressionant om te zien).
Tom DeLonge kon terecht bij Angels & Airwaves, die toch ook wel enkele knallers gemaakt hebben (The Adventure, Call to Arms).

Travis zijn drumkit is een pak minder uitgebreid dan dat van collega-drummer Carey. 5 drums, 6 cymbals en een grote portie talent zijn genoeg voor deze man om soms fantastische dingen uit zijn stokjes te halen.

http://tweakers.net/ext/f/7X9SQzvupSX6KmcGwFuBVLmH/full.jpg


Nu de grote vraag.. Wie is de winnaar van deze Battle of the Drummers? Geen idee.. Ik krijg het niet over mijn hart om er ééntje uit te kiezen. Beiden zijn werkelijk fenomenaal goed in hun vak. Kiezen zou onmenselijk zijn.. Maar je mag altijd zelf eens proberen aan de hand van de volgende filmpjes.. Sterkte, succes en tot de volgende keer!

Danny Carey - Lateralus ending
http://www.youtube.com/v/GKidSVPGLFE


Travis Barker - Crank That Remix
http://www.youtube.com/v/RKQgDY0pZ68


PS: kan iemand es in comment zetten hoe je een filmpje toevoegt? Die [ movie ] code lijkt niet te werken zoals ik ze gebruik. Thx !

Volgende: Whaa?? 04-'08 Whaa??

Reacties


Door Tweakers user gakkethijs, woensdag 9 april 2008 20:22

<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/RKQgDY0pZ68"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/RKQgDY0pZ68" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

zo volgens mij

Door Tweakers user Glaanie, woensdag 9 april 2008 20:22

offtopic:
Is het niet [video]url[/video] ?

Door Tweakers user Glaanie, woensdag 9 april 2008 20:24

@gakkethijs: Dat is HTML, dat wordt niet ondersteund door tweakblogs. Je moet RML gebruiken, met tags zoals ik hierboven beschrijf.

Door Tweakers user Robin, woensdag 9 april 2008 20:24

Definitly Danny Carey, maar dat komt doordat ik mijn voorkeur van muziek uitgaat naar Tool dan naar Blink 182 enzo :P.

Door Tweakers user MonkeySandwich, woensdag 9 april 2008 20:58

Travis heeft een hele vet stijl van drummen, die lange slagen zien er echt stoer uit. Niet dat geaai wat je bij de meeste britpop bandjes terug ziet. (Wel een afschuwlijk nummer dat je hebt gekozen als voorbeeld zeg...)

Tjah, en Danny, ik denk dat daar weinig over te vertellen valt. Een geniale drummer, met een geniale drumkit in een geniale band (alleen moet maynard zijn capsones een beetje kwijt raken...)

Door Tweakers user D3ton8oR, woensdag 9 april 2008 21:01

@ gakkethijs & glaanieboy: thx ;)

@ mythrill: het nummer is idd niet het beste, maar vond het wel zijn stijl goed illustreren, daar gaat het hier toch om. En maynard zijn capsones zullen er niet op verbeteren vrees ik.. Maar ach, het heeft wel iets..

Bedankt voor de reacties in ieder geval!

Door Tweakers user Arethusa, woensdag 9 april 2008 21:42

Wat betrefd het winnen ga ik net als Robin en ook om dezelfde reden voor Danny. Geweldige drummer!

offtopic:
Het lijkt er op dat het filmpje van Travis het niet meer doet trouwens

Door Tweakers user hexagram, woensdag 9 april 2008 22:13

Ik vind het beide geweldige filmpjes. Danny Carey gewoon vanwege z'n ultieme ritme gevoel (wat zich dan ook wel uit op bijna alle cd's van Tool onder andere).

Tevens, ondanks dat de muziek niks is, is het filmpje van Travis ook echt zeer stoer. De manier hoe zijn instrument letterlijk afragt.. Het ziet eruit als een 15 jarig jochie wat net begint met drummen, maar het klinkt als een all-time professional tbh.

Ik kan vooralsnog niet stemmen om heel eerlijk te zijn, beide trekken me heel erg aan, alhoewel m'n neiging toch naar Tool en dus Danny ligt :)

Goed stukje blog trouwens, leest lekker weg, en weer es wat anders dan al dat high-tech gedoe!

Door Tweakers user CaPtAiNCaRnAgE, donderdag 10 april 2008 00:14

van deze twee definitely Danny.
Maar voor mij moeten ze beiden Chris Pennie (ex-Dillinger Escape Plan) in aanzien voor laten gaan.

Door Tweakers user Halfkakkende, donderdag 10 april 2008 07:38

En Jean-François Richard en Tomas Haake niet te vergeten.

Van deze twee vind ik Travis zijn stijl wel het gaafst, btw, maar ik zou zeggen dat de techniek van Danny wel een stuk beter is. Ahwell.

Door Tweakers user HammerT, donderdag 10 april 2008 09:03

Travis heeft in Paradiso nog met een arm gedrumd, was wel meesterlijk om te zien.

Verder ga ik geen uitspraak maken over wie van deze twee beter kan drummen ;)

Door Tweakers user guanche, donderdag 10 april 2008 10:45

Buiten het feit dat ik Blink niet heel erg leuk vind kan ik me wel voorstellen wat je er aan trekt.. Maar kom op zeg! Als je al kan zeggen dat een drummer beter is dan de ander op dat niveau. Maar zoek je in de 2 filmpjes naar techniek, klankverhouding, dynamiek en samenspel. Dan is de keuze makkelijk natuurlijk

Danny! ;)

Door Tweakers user CaPtAiNCaRnAgE, donderdag 10 april 2008 10:56

Lachen?
Check het volgende filmpje van een gastje die zich heerlijk afreageert op zijn drumkit.
Alleen kan afreageren ook nog heel frustrerend zijn, let op het einde :)....


Door Tweakers user VeldKoe, maandag 14 april 2008 10:14

Das geen competitie natuurlijk. Carey is, lijkt me, in staat tot veel complexere sound en inventiviteit

Door Tweakers user MacBreQ, donderdag 15 mei 2008 16:15

Als ik mocht kiezen had ik Portnoy gekozen, maar aangezien die niet in deze challenge aanwezig is, kies ik toch Barker. Punk is wel mijn ding en in die video waarin hij een hip-hop nummer speelt (hip-hop vind ik ook wel own) gaat hij ook goed. Aight, techniek enzo staat niet bij Barker in het woordenboek, maar mijn smaak is sowieso niet van dat subtiele gedoe (lees: Carey). Doe mij toch maar snelle beats enzo.

Reageren is niet meer mogelijk